onsdag 25 april 2012

Citronmarängpaj

Till min födelsedag bjöd jag mina arbetskollegor på dem här små godingarna. Härligt syrlig citronkräm med söt maräng på krispig pajbotten. Underbart goda.


Recept


Pajbotten

120 g smör
1 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 ägg

Skär det kalla smöret i små bitar. Blanda med socker, mjöl och bakpulver i en matberedare. När det har en sandig konsistens blandas ägget i. Blanda inte för länge - degen ska bara gå ihop. Lägg degen i kylen i 20 min. Kavla sedan ut och klä 1 stor eller 6 små pajformar. Baka sedan i ca 10 minuter i 175 grader varm ugn. Ställ sedan att svalna.

Citronkräm

2 gelatinblad
2 dl färskpressad citronsaft (ca 5 citroner)
2 citroner, rivet skal
250 g smör
1+1 dl socker
7 äggulor

Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Riv skalet av citronerna och pressa dem sedan. Koka saften och skalet med smör och första delen av sockret. Blanda under tiden ihop andra delen av sockret med äggulorna. När saften kokar tillsätts äggblandningen och ska koka till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila och kyl krämen. Fyll sedan pajskalen och låt stelna i kylen eller frysen om du inte ska äta dem genast.

Italiensk maräng

2 dl strösocker
2 msk vatten
4 äggvitor

Koka sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan i matberedaren när sockerlagen är ca 110-115 grader. Äggvitan ska bli ett fluffigt skum. Häll sedan ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispande vitan. Matberedaren ska gå på lägsta fart när sockerlagen hälls i. Vispa snabbt någon minut och låt sedan matberedaren gå på låg hastighet tills marängen har svalnat.

Montering

Ta fram pajerna och spritsa fina toppar av marängen ovanpå citronkrämen. Bränn av med en gasolbrännare och lägg på färska bär som hallon, jordgubbar eller blåbär.