måndag 17 december 2012

Chokladsko

Har letat ett tag efter en form som man kan gjuta av en sko i. Hittade en form på bloggen/webbshoppen Little Dessert. Det fanns tre olika storlekar och jag tog den största av dem. Jag provade att gjuta i vit choklad och det gick jättebra, men var väldigt pilligt. Nästa gång ska jag pröva i sugerpaste och se om det är lite lättare och mer hållbart. Satte små silverkulor på tån, runt kanten och bak på klacken.
 
 
 
Tårtan är en chokladbotten med hallonmousse och Tobleronemousse  emellan. Jag dekorerade den med KitKat. Recepten hittar ni under flikarna.
 

Tobleronemousse

Toblerone är en av mina stora favoriter och passar väldigt bra i efterrätter och tårtor. Tillsammans med lite syrlig frukt som tex hallon eller passionsfrukt blir det fulländat.

Recept ca 8 port

400 gram Toblerone
2 äggulor
5 dl grädde

Vispa grädden till ett luftigt skum. Smält chokladen i ett vattenbad och ta av från plattan. Rör ner äggulorna. Blanda ner grädden lite i taget. Häll upp i portionsglas eller fyll din tårta. Ställ kallt några timmar.

Hallonmousse

Denna moussen är väldigt god och passar utmärkt som fyllning i tårtor. Fyllningen räcker till två lager i  en 24 cm form.

Recept 6 port

400 gram hallon
4 gelatinblad
1 dl socker
0,75 dl vatten
3 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka vatten och socker några minuter tills lagen är genomskinlig. Lägg i gelatinbladen i lagen och låt dem smälta. Ställ åt sidan för att svalna. Mosa hallonen och passera dem i en sil. Du ska få ut ca 3 dl hallonpuré. Vispa grädden till ett fast skum. Blanda i hallonpurén och sockerlag. Häll upp i serveringsglas eller fyll din tårta och ställ kallt några timmar.

Chokladtårtbotten

Den här tårtbotten är en mastig kaka med mycket chokladsmak. Den blir hög och fin och passar väldigt bra till våningstårtor.

Recept

270 gram vetemjöl
75 gram kakao
1 ½ tsk bikarbonat
3/4 tsk salt
175 gram smör
435 gram socker
½ vaniljstång
3 ägg
350 gram mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform som mäter 24 cm i diameter. Mät upp mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa smör, socker och vaniljen tills det är vitt och krämigt. Blanda ner ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölken. Börja och sluta med mjöl. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter. Prova med en sticka att den är klar.