måndag 25 mars 2013

Chokladtryffeltårta

Denna tårta kan man variera på många olika sätt. Man kan använda ljus eller mörk choklad eller varför inte schweizernöt. Man kan utesluta några matskedar av grädden och istället ta samma mängd likör eller sprit. Det finns ju också en mängd olika sorters smaksatt choklad. Man kan tex ta mint, hallon, blåbär eller apelsin. Det är bara fantasin som sätter gränsen. I denna tårtan tog jag hälften mörk och hälften ljus choklad. Servera med vispad grädde eller glass.



Recept
150 gram smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel
1 ½ dl grädde
2 msk smör
200 gram av den choklad du gillar mest
Dekorera med frukt eller marsipanfigurer

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant som mäter 24 cm i diameter. Smält smöret i en stor kastrull. Ta av från plattan. Rör ner socker, kakao, salt och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och blanda väl. Rör sist i mjölet. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna. Gör under tiden tryffeln. Hacka chokladen fint. Värm grädde och smör försiktigt i en kastrull. När det har kokat upp ta det från plattan och lägg i chokladen och rör om tills chokladen har smält. Låt tryffeln svalna något i kylen ca 5-10 minuter. Häll tryffeln över chokladkakan och ställ i kylen för att stelna i minst 1 timma.

fredag 22 mars 2013

Blåbärsmuffins

Servera dessa godingar med en klick vispad grädde till så är det fulländat :)



Recept 12 muffins
2 ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 gram smör
½ dl grädde
2 3/4 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2 msk citronsaft
Raspet från en ½ citron
2 dl frysta blåbär
1 msk maizena

Crunch
75 gram smör
½ dl socker
1 ½ dl mjöl
½ dl havregryn
3/4 dl kokos

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Börja med att blanda till crunchen. Nyp ihop smöret med det övriga ingredienserna till en smulig massa. Ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda i grädden. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner smörblandningen varvat med mjölblandningen i äggsmeten. Rör i citronsaft och rasp. Blanda maizena med de frysta blåbären och rör försiktigt ner dem i smeten. Fördela smeten i muffinsformarna. Strö över crunchen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Tips! Blir det crunch över kan man grädda det separat i ugnen på en plåt i ca 15-20 minuter eller tills det har fått en gyllene färg. Låt sedan svalna och hacka söner med en kniv. Jätte gott att strö över glass tex.

torsdag 21 mars 2013

Kanelbullar

Den här vetedegen är min absoluta favorit. Den är underbar att arbeta med och bullarna blir saftiga och goda.



Recept till ca 40 bullar

Fördeg
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 gram jäst
8 dl vetemjöl

Deg
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk kardemumma
200 gram smör
2 ½ dl socker

Ta ut ingredienserna i god tid så att de är rumstempererade. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och mjölken och rör ut jästen. Blanda i mjölet och arbeta till en klumpfri deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timma. Blanda i övriga ingredienser till degen och arbete i ca 10 minuter. Låt degen vila en stund. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning
150 gram mandelmassa
150 gram smör
1 msk kanel
1 msk kardemumma

Riv mandelmassan och blanda ihop med övriga ingredienser till en bredbar fyllning

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Stryk ut hälften av fyllningen på varje del. Vik över degen från långsidan. Skär 20 strimlor på varje del. Vrid varje strimla och sno ihop till en bulle. Lägg dem i bullformar på plåt och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.


onsdag 20 mars 2013

Regnbågstårta

Regnbågstårta kan man göra i en mängd olika varianter. Den här blev som regnbågen, men man kan också hålla sig till en färg, tex bara blå eller rosa nyanser. Väldigt effektfullt.

Recept till 6 bottnar
225 gram smör
4 ½ dl socker
5 äggvitor
4 tsk vaniljsocker
6 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ½ dl mjölk
Pasta/hushållsfärg

Ta fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade  Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper så att det passar botten på 6 st aluminiumsformar ca 19-20 cm i diameter.

Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggvitan lite i taget och vispa tills allt är väl blandat. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner mjölblandningen varvat med mjölken och rör till en smidig smet. Dela upp smeten i 6 olika skålar. För att få exakt lika mycket smet i varje skål kan man väga smeten och sedan dela det med 6. Då får du den exakta mängden smet som ska vara i varje skål. Färga dem olika delarna med pastafärg/hushållsfärg.

Jag använde mig av 4 olika sorters pastafärg som jag köpt på Tårtdecor som heter Squires Kitchen i färgerna blå, grön, gul och röd.


Blanda sedan till önskad nyans och häll smeten i var sin aluminiumform.


Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna. Ska du inte använda bottnarna med en gång går det jätte bra att frysa dem. Plasta in dem väl.

Citronmarängsmörkräm
8 äggvitor
4 3/4 dl socker
400 gram smör
Saften från ½ citron
Rivet skal från 1 citron

Ta fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är ca 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Vispa nu smeten med en köksassistent tills du har en fluffig och vit marängsmet. Fortsätt att vispa till den har svalnat. Det kan ta mellan 10 och 20 minuter. Känn på undersidan av skålen att den inte känns varm. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa ytterligare 3-5 minuter efter att allt smör är tillsatt. Om smeten skär sig kan det bero på att den antingen är för kall eller för varm. Ställ den i kylen alternativt i vattenbadet igen för att få rätt konsistens.Tillsätt citronskal och citronsaft.


Jag gjorde 1 ½ sats fyllning till min tårta pga spritsningen på sidorna, men ska du bara breda ut ett lager runt tårtan räcker det med 1 sats.

Bred ut ett jämt lager på varje botten. Spritsa eller bred ett lager runt tårtan.


Originalreceptet på tårtan kommer från Whisk Kid men är modifierat till svenska mått. Fyllningen har jag hämtat från boken Lomelinos Tårtor.

onsdag 6 mars 2013

Mandelsnacks

Jag har hittat en jättegod krydda ur Santa Marias sortiment som heter Cacao & Chili som är väldigt god att strö över brända mandlar. Det blir en god smak av choklad, kanel och lite het chili. Perfekt och jättegott som snacks. Eller varför inte ge bort som gå-bort-present.


Recept
200 gram (1 påse) sötmandel
Ca 1 msk Cacao & Chili krydda
Flingsalt
Olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Skålla och skala mandeln. Lägg mandeln på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt och blanda om. Sätt in i ugnen i 4 minuter. Ta ut plåten och häll över 1 msk Cacao & Chili krydda och blanda om. Sätt in i ugnen i 4 minuter till eller tills mandlarna har fått en gyllenbrun färg.

tisdag 5 mars 2013

Surdegsbröd

I helgen var jag på matmässan Passion För Mat. Där träffade jag på ett jättetrevligt par som driver ett surdegsbageri i Slöinge i Halland som heter Solhaga Stenungsbageri. Där säljer dem bröd och sötebröd, men även mjölet dem bakar med som kommer från Berte Qvarn som ligger alldeles intill. Dem säljer också marmelader, vanilj från Tahiti, te och baksaker som brödkorgar och bakstenar. Dem anordnar även kurser i surdegsbakning som har blivit väldigt populära. Helt klart väl värt ett besök. På mässan sålde dem små portioner av surdegsgrund med tillhörande recept som jag köpte med mig hem. Och jag testade att baka av det igår. Det blev fantastisk gott. En av limporna gick åt i ett nafs. Den sista biten tog sonen och la i brödrosten i morse.


Recept 2 limpor
Dag 1
20 gram rågsurdegsgrund
200 gram kallt vatten
140 gram

Blanda och låt stå framme på varm plats. Efter 12-16 timmar kan du baka med den.

Dag 2
500 gram vatten
750 gram ekologiskt vetemjöl
100 gram fullkornsdinkel
250 gram rågsurdeg
15 gram jäst
20 gram salt

Knåda allt i degblandare på låg hastighet i 10-15 minuter. Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar. Vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 2 bitar. Rundriv och lägg med skarven neråt i brödkorgar som du mjölat med vetemjöl. Låt jäsa färdigt i rumstemperatur eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275 grader med en plåt eller baksten inne. Vänd upp brödet på en brödspade eller liknande och sätt in i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk värmen till 225 grader och baka i 30-35 minuter. Det är klara vid en innertemperatur på 98 grader, men baka dem gärna lite mer för finare färg och skorpa.

söndag 3 mars 2013

Gröt

Idag har Vasaloppet 2013 gått av stapel och varje år säger jag likadant: - nästa år ska jag köra TjejVasan. Men det blir ju aldrig av. Men vasaloppsfrukosten framför TV är ett måste och väldigt mysigt. Nybakt bröd, gröt och en stor kopp te. Här kommer recept på min egen grötblandning som är jättegod. Nästa år SKA jag åka Tjejvasan :)


Recept
5 dl rågflingor
5 dl fiberhavregryn
1 dl krossat linfrö
1 dl skalad hirs
1 dl flingblandning

Blanda allt i en stor skål och häll upp i en glasburk med lock för förvaring.

Tillagning 1 port.
1 dl grötblandning
2 dl vatten
1 nypa salt

Tillagning i mikron:
Blanda grötblandning, vatten och salt i en djup tallrik. Sätt in på full effekt i mikron i 2 minuter. Blanda om och sätt in i 1 minut till på full effekt.

Tillagning på spis:
Blanda grötblandning, vatten och salt i en kastrull. Koka upp. Sänk värmen och koka sakta i 10-15 minuter under omrörning.

Servera med rivet äpple och kanel eller färska eller frysta bär som blåbär och hallon och mjölk.