onsdag 13 februari 2013

Kalkonfilé

Det här receptet har legat i gömmorna ett bra tag och kommer från början från en gammal jobbarkompis.


Recept till ca 4 personer

600-800 gram kalkonfilé
Salt och peppar
Timjan

Sås
5 dl vatten
3 dl matlagningsgrädde
1-2 vitlöksklyftor
2 morötter
250 gram steklök
1 pkt bacon
2 ½ dl rött vin
2 msk soja
1-2 msk kalvfond
1 msk honung
250 gram champinjoner
1 msk maizena
Salt, peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Krydda kalkonfilén med salt, peppar och timjan. Bryn filén i en stekpanna i lite smör. Lyft över i en ugnsform och sätt in i mitten av ugnen tills köttets innertemperatur mäter 72 grader, ca 25-30 minuter. Skär baconet i strimlor. Skala morötterna och dela dem i slantar. Skala löken och vitlöken och finhacka vitlöken. Lägg baconet i en kastrull med lite olja och stek till det har fått färg. Lägg i lök, vitlök och morötter och låt steka med. Tillsätt vatten, vin, soja, fond och honung. Låt såsen koka ner tills hälften återstår. Häll på grädden och smaka av. Tillsätt salt och peppar om det behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar