söndag 14 oktober 2012

Chokladtårta med apelsin

Till min lilla mamma´s födelsedag gjorde jag en tårta som finns med i Roy Fares nya bok Sweet. Det är en chokladtårta med choklad och apelsinmoussefyllning. Den blev fantastisk god. Men den här tårtan kan man förändra i all oändlighet; Schweizernöt, mintsmak, ljus choklad mm mm.

Recept

Tårtbotten
50 gram smör
3 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
3/4 dl kakao
3 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl mjölk
Rivet skal av en apelsin

Sätt ugnen på 150 grader. Fodra en rund form med löstagbar kant som är ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper och smörj kanten. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda dom torra ingredienserna och sikta ner det i smeten varvat med apelsinskal och mjölk. Blanda sist ner det smälta smöret och blanda väl. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter.

Apelsinchokladmousse
300 gram mörk choklad, 64%
100 gram vispgrädde
1 apelsin, rivet skal
2 dl färskpressad apelsinsaft
2 msk honung
100 gram smör
300 gram philadelphia ost

Hacka chokladen. Koka upp grädde, apelsinskal, apelsinsaft och honung. Ställ åt sidan några minuter för att ta ut apelsinsmaken. Sila av apelsinskalet och koka upp igen och häll sedan över den hackade chokladen. Klicka i smöret och rör till en slät tryffel. Täck bunken med plast och låt stå i kylen ca 2 timmar för att stelna och sedan 1 timma i rumstemperatur. Du kan också göra tryffeln dagen innan som stelnar i rumstemperatur. Vispa ihop färskosten med tryffeln.

Dela kakan i tre delar. Dela moussen i 3 delar och lägg mellan varje botten och spritsa bollar på toppen på tårtan. Smält choklad och stryk ut på en bakplåtspapper till plattor som du låter stelna. Fäst plattorna sedan på kanten på tårtan. Dekorera tårtan med riven choklad och apelsinfiléer.






1 kommentar: