söndag 21 oktober 2012

Havtornsfromage

I ett enda litet havtornsbär är det lika mycket C-vitamin som i en hel apelsin. I skalet och fruktköttet finns också den så viktiga vitaminen B12. Det är krut i det här bäret med andra ord;) Bäret växer runt Sveriges kustband från norra Bohuslän ner till Skåne och ända upp till Norrbotten. Bäret är moget att plockas i slutet av September. Jag har försökt att hitta det lilla bäret här i Västsverige, men ännu inte lyckats. Är det någon som vet var dom finns?

Till 4-6 personer

225 gram frysta havtornsbär
1 dl gelésocker
4 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker

Tina bären och mixa dem i en hushållsassistent eller med en mixer. Häll grädden i en kastrull och blanda i gelésocker och vaniljsocker. Koka upp och låt koka i ca 1 minut under omrörning. Häll i det mixade bären och blanda väl. Häll upp i glas eller portionsskålar och ställ kallt för att stelna i några timmar. Servera med en klick vispad grädde och en liten mandelskorpa. Eller med vispad grädde och färska hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar