torsdag 25 oktober 2012

Boeuf Bourguignon

Julia Child var amerikanskan som tog det franska köket till USA. Hon föddes i Passadena i Kalifornien 1912. Efter College flyttade hon till Ceylon för arbete. Där träffade hon sin make Paul Child. Paret flyttade senare till Paris och det var där som Julia kom i kontakt med den franska kokkonsten. Hon skolade sig vid Cordon Bleu och för den franska kocken Max Bugnard. I USA gav hon ut flera kokböcker och den mest kända är Mastering the Art of French Cooking, Det goda franska köket på Svenska. Hon blev också en stor TV-kock i USA under 1970- och 1980-talet. Här kommer ett klassiskt, men dock förenklat recept på fransk köttgryta.



Julia Child 1912-2004
Recept
1,5 kg fransyska eller grytbitar av nöt
2 st morötter
1-2 st gul lök
6 dl rött vin
3 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong (5 dl vatten med 1 köttbuljong tärning)
2 msk tomatpuré
½-1 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyftor
20 st smålökar av typ steklök
400 g champinjoner
2 paket bacon
salt
peppar

Häll vatten och buljongtärning i en kastrull och koka upp. Ställ sedan åt sidan. Skär köttet i 3-4 cm stora bitar. Stek dem i omgångar i en stekpanna. Lägg sedan över i en stor gryta. Skala morötter och lök och skär i bitar. Fräs dem lätt i stekpannan och lägg dem sedan i grytan. Salta och peppra. Pudra över mjölet och bryn lite lätt. Häll på vin och buljong så att det täcker. Lägg i tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna. Koka upp grytan under omrörning. Låt grytan småputtra i ca 1½ timma.

Skala smålökarna. Dela champinjonerna om dom är stora. Skär baconet i strimlor och stek i stekpanna. Lyft över på en tallrik. Stek svampen och smålöken i baconfettet. När svampen är brynt blanda i det stekta baconet och ställ åt sidan.

Lägg i baconblandningen i grytan och sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av med Maizena om grytan är för tunn. Servera med potatis eller ris. Man kan med fördel göra grytan någon dag i förväg. Den blir bara godare om den får stå till sig någon dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar