fredag 19 juli 2013

Creme Brülée med rabarberkompott

Creme Brülée är bland det godaste som finns och med en liten överraskning i botten blir det fulländat.

Recept till 6 personer
Kompott
200 gram rabarber
1 msk smör
1 dl socker

Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull. Lägg i rabarber och socker och koka ihop tills rabarbern börjar att mjukna, ca 3-5 minuter. Fördela kompotten i 6 små ugnsfasta formar.


Creme Brülée
6 äggulor
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 dl socker
Socker till knäcklagret

Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en liten långpanna och ställ formarna med kompotten i. Lägg äggulor i en bunke och vispa upp. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, vaniljstång, socker, vispgrädden och mjölken i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme ett par minuter under omrörning. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna lite i taget under omrörning. Ta upp vaniljstången. Häll blandningen försiktigt över kompotten. Ställ in i mitten av ugnen. Innan du stänger ugnsluckan häller du försiktigt varmt vatten i långpanna vid sidan om formarna. Vattnet ska nå ca 2 cm upp. Grädda i ca 50 minuter. Ta ut långpannan och låt brûlèerna kallna i långpannan. Ställ sedan in i kylen över natten. Vid servering strös socker på ytan av brûlèerna och bränns av med en liten gasolbrännare eller på grillvärme i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar