onsdag 20 mars 2013

Regnbågstårta

Regnbågstårta kan man göra i en mängd olika varianter. Den här blev som regnbågen, men man kan också hålla sig till en färg, tex bara blå eller rosa nyanser. Väldigt effektfullt.

Recept till 6 bottnar
225 gram smör
4 ½ dl socker
5 äggvitor
4 tsk vaniljsocker
6 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ½ dl mjölk
Pasta/hushållsfärg

Ta fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade  Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper så att det passar botten på 6 st aluminiumsformar ca 19-20 cm i diameter.

Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggvitan lite i taget och vispa tills allt är väl blandat. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner mjölblandningen varvat med mjölken och rör till en smidig smet. Dela upp smeten i 6 olika skålar. För att få exakt lika mycket smet i varje skål kan man väga smeten och sedan dela det med 6. Då får du den exakta mängden smet som ska vara i varje skål. Färga dem olika delarna med pastafärg/hushållsfärg.

Jag använde mig av 4 olika sorters pastafärg som jag köpt på Tårtdecor som heter Squires Kitchen i färgerna blå, grön, gul och röd.


Blanda sedan till önskad nyans och häll smeten i var sin aluminiumform.


Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna. Ska du inte använda bottnarna med en gång går det jätte bra att frysa dem. Plasta in dem väl.

Citronmarängsmörkräm
8 äggvitor
4 3/4 dl socker
400 gram smör
Saften från ½ citron
Rivet skal från 1 citron

Ta fram alla ingredienser i god tid så att de är rumstempererade. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är ca 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Vispa nu smeten med en köksassistent tills du har en fluffig och vit marängsmet. Fortsätt att vispa till den har svalnat. Det kan ta mellan 10 och 20 minuter. Känn på undersidan av skålen att den inte känns varm. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa ytterligare 3-5 minuter efter att allt smör är tillsatt. Om smeten skär sig kan det bero på att den antingen är för kall eller för varm. Ställ den i kylen alternativt i vattenbadet igen för att få rätt konsistens.Tillsätt citronskal och citronsaft.


Jag gjorde 1 ½ sats fyllning till min tårta pga spritsningen på sidorna, men ska du bara breda ut ett lager runt tårtan räcker det med 1 sats.

Bred ut ett jämt lager på varje botten. Spritsa eller bred ett lager runt tårtan.


Originalreceptet på tårtan kommer från Whisk Kid men är modifierat till svenska mått. Fyllningen har jag hämtat från boken Lomelinos Tårtor.

1 kommentar:

  1. I vilken grad ska den stå i ungen?
    Tänkte nämligen kanske baka den till nyår

    SvaraRadera