måndag 25 mars 2013

Chokladtryffeltårta

Denna tårta kan man variera på många olika sätt. Man kan använda ljus eller mörk choklad eller varför inte schweizernöt. Man kan utesluta några matskedar av grädden och istället ta samma mängd likör eller sprit. Det finns ju också en mängd olika sorters smaksatt choklad. Man kan tex ta mint, hallon, blåbär eller apelsin. Det är bara fantasin som sätter gränsen. I denna tårtan tog jag hälften mörk och hälften ljus choklad. Servera med vispad grädde eller glass.



Recept
150 gram smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel
1 ½ dl grädde
2 msk smör
200 gram av den choklad du gillar mest
Dekorera med frukt eller marsipanfigurer

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant som mäter 24 cm i diameter. Smält smöret i en stor kastrull. Ta av från plattan. Rör ner socker, kakao, salt och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och blanda väl. Rör sist i mjölet. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna. Gör under tiden tryffeln. Hacka chokladen fint. Värm grädde och smör försiktigt i en kastrull. När det har kokat upp ta det från plattan och lägg i chokladen och rör om tills chokladen har smält. Låt tryffeln svalna något i kylen ca 5-10 minuter. Häll tryffeln över chokladkakan och ställ i kylen för att stelna i minst 1 timma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar