torsdag 21 mars 2013

Kanelbullar

Den här vetedegen är min absoluta favorit. Den är underbar att arbeta med och bullarna blir saftiga och goda.



Recept till ca 40 bullar

Fördeg
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 gram jäst
8 dl vetemjöl

Deg
7-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk kardemumma
200 gram smör
2 ½ dl socker

Ta ut ingredienserna i god tid så att de är rumstempererade. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och mjölken och rör ut jästen. Blanda i mjölet och arbeta till en klumpfri deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timma. Blanda i övriga ingredienser till degen och arbete i ca 10 minuter. Låt degen vila en stund. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning
150 gram mandelmassa
150 gram smör
1 msk kanel
1 msk kardemumma

Riv mandelmassan och blanda ihop med övriga ingredienser till en bredbar fyllning

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Stryk ut hälften av fyllningen på varje del. Vik över degen från långsidan. Skär 20 strimlor på varje del. Vrid varje strimla och sno ihop till en bulle. Lägg dem i bullformar på plåt och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.


1 kommentar:

  1. Hej Ellinor!
    Jag är dotter till Ingvar Söderlund och Anja hade bokat dina goda bullar när vi var på Tjörn senast. Hon tipsade om din blogg så nu har jag bakat både dina bullar och dina blåbärsmuffins med crunch. :-) Supergoda och mycket uppskattade av alla! Tack!
    Soliga hälsningar
    Sara
    P.S. Fast det dröjer nog innan jag vågar prova att baka dina läckra tårtor... ;-)

    SvaraRadera