tisdag 5 mars 2013

Surdegsbröd

I helgen var jag på matmässan Passion För Mat. Där träffade jag på ett jättetrevligt par som driver ett surdegsbageri i Slöinge i Halland som heter Solhaga Stenungsbageri. Där säljer dem bröd och sötebröd, men även mjölet dem bakar med som kommer från Berte Qvarn som ligger alldeles intill. Dem säljer också marmelader, vanilj från Tahiti, te och baksaker som brödkorgar och bakstenar. Dem anordnar även kurser i surdegsbakning som har blivit väldigt populära. Helt klart väl värt ett besök. På mässan sålde dem små portioner av surdegsgrund med tillhörande recept som jag köpte med mig hem. Och jag testade att baka av det igår. Det blev fantastisk gott. En av limporna gick åt i ett nafs. Den sista biten tog sonen och la i brödrosten i morse.


Recept 2 limpor
Dag 1
20 gram rågsurdegsgrund
200 gram kallt vatten
140 gram

Blanda och låt stå framme på varm plats. Efter 12-16 timmar kan du baka med den.

Dag 2
500 gram vatten
750 gram ekologiskt vetemjöl
100 gram fullkornsdinkel
250 gram rågsurdeg
15 gram jäst
20 gram salt

Knåda allt i degblandare på låg hastighet i 10-15 minuter. Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar. Vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 2 bitar. Rundriv och lägg med skarven neråt i brödkorgar som du mjölat med vetemjöl. Låt jäsa färdigt i rumstemperatur eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275 grader med en plåt eller baksten inne. Vänd upp brödet på en brödspade eller liknande och sätt in i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk värmen till 225 grader och baka i 30-35 minuter. Det är klara vid en innertemperatur på 98 grader, men baka dem gärna lite mer för finare färg och skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar