fredag 19 juli 2013

Rabarber & äppelpaj med knäcktopping

En underbart god rabarberpaj med smaskig kola- och nöttopping som smakar sommar och sol.



Recept pajskal
100 gram smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 msk råsocker
1 msk vatten

Fyllning
2 äpplen
5 dl rabarber skurna i skivor

Topping
100 gram smör
1 ½ dl råsocker
1 ½ msk vetemjöl
2 ½ dl grädde
50 gram hackade hasselnötter
50 gram hackade valnötter
50 gram hackade mandlar

Blanda ihop smör, mjöl, socker, havregryn till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som mäter 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ in in frysen och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär i klyftor. Dela rabarbern i tunna skivor. Ta ut pajskalet ur frysen och förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Förbered toppingen under tiden. Hacka hasselnötter, valnötter och mandel och blanda ihop. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och mjöl. Häll i grädden lite i taget och rör till en slät smet. Koka upp och sjud några minuter under omrörning tills smeten tjocknar. Blanda i nötterna. Lägg äpplena och rabarbern i pajskalet. Häll på toppingen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills pajen är gyllene. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar