torsdag 3 november 2022

Lussekatter

Det klart bästa receptet för klassiska lussekatter är Leila Lindholms recept. Lussekatterna blir otroligt saftiga och goda. Sen får man lägga russin på om man vill, men i vår familj har vi utan. 

 


Ingredienser

200 gram smör

1 gram saffran (2 påsar eller 2 msk inlagd saffran, se recept här)

5 dl mjölk

½ dl grädde

50 gram jäst

2 ägg

2 dl socker

1 krm salt

16-17 dl vetemjöl special


Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölk och grädde och värm till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt smör och mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt ägg, socker och salt. Arbeta in mjölet i vätskan och knåda i 10-15 minuter med bakmaskin eller 15-20 för hand tills degen är smidig och börjat släppa från kanten. 

Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 1 timma.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och dela sedan varje del i 6 bitar. Rulla varje bit till lussekatter och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 1 timma.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla lussekatterna med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar