tisdag 16 december 2025

Kanderade pekannötter



Kanderade pekannötter har blivit en älskad tradition till glöggen och Kalle på julafton – ett måste på vårt julbord. Den perfekta kombinationen av knaprigt och sött gör dem helt oemotståndliga. En favorit som vi inte kan vara utan. Varning: de är beroendeframkallande – det är nästan omöjligt att sluta äta när man väl har börjat!

Ingredienser:

Äggvita från 3 stora ägg - ca 100 gram

1 tsk vaniljsocker

2,4 dl strösocker - ca 210 gram

450 gram pekannötter

115 gram smör

2,4 dl florsocker - ca 140 gram

½ tsk kanel


Gör så här:

Värm ugnen till 160 grader, över- och undervärme.

Ta fram en stor ugnsplåt.

Smält smöret och häll det i ugnsplåten och sprid ut till ett jämt lager.

Vispa äggvitor till styva toppar. Tillsätt strösocker och vaniljsocker i omgångar till en seg maräng.

Vänd försiktigt ner pekannötterna i marängen tills de är ordentligt täckta.

Sprid ut nöt- och marängsmeten i ett jämt lager på smöret i ugnsplåten.

Grädda i ugnen i 40 minuter, rör om var 10:e minut.

Ta ut och låt svalna några minuter, men inte för länge.

Lägg florsockret och kanelen i en stor plastpåse. Tillsätt de varma nötterna. Stäng till påsen och blanda runt nötterna så att de blir täckta med florsockerblandningen.

Servera gäran varma, men de är även goda efter några veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar