onsdag 13 februari 2013

Semlor

En dag försent, men men ibland hinner man bara inte. Här kommer i alla fall recept på mina goda semlor.


Recept

50 gram jäst
3 dl mjölk
3/4 msk kardemumma
1 ½ dl socker
2 krm salt
150 gram rumsvarmt smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
11-12 dl vetemjöl
5 dl grädde till fyllningen
Florsocker till dekorering

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och blanda tills jästen har löst upp sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och smöret skuret i tärningar. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda till en smidig deg. Jäs degen i bunken i 60 minuter.
Dela degen i 18 bitar och rulla till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Jäs övertäckt i ca 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-9 minuter. Låt svalna.

Mandelfyllning 
500 gram mandelmassa
1 dl mald mandel
½ dl finhackad mandel
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 - 1½ dl mjölk

Riv mandelmassan på ett rivjärn. Tillsätt mald mandel, finhackad mandel, kardemumma, vaniljsocker och florsocker och blanda till en smet. Tillsätt mjölken lite i taget tills du har en lagom tjock fyllning.

Har du ingen mandelmassa hemma kan man göra egen väldigt enkelt.

Egen mandelmassa:
200 gram sötmandel
2 dl strösocker
3 bittermandlar
1 äggvita
2 msk vatten

Skålla och skala mandeln. Torka den väl med hushållspapper. Mixa mandeln fint i en matberedare. Tillsätt sockret, lite i taget. Riv ner bittermandeln. Tillsätt äggvitan och vattnet under mixning till en slät smet.

Tillbaks till semlorna:
Klipp ett trekantigt lock på bullarna och fyll hålet med mandelfyllningen. Spritsa på vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

1 kommentar: