fredag 18 januari 2013

Bagels

Bagels kan vara lite bökigt att göra, men definitivt inte svårt. Och det är väl värt mödan...det är ju så gott.


Recept
25 gram jäst
5 dl vatten
2 msk honung
2 ½ tsk salt
13-13 ½ dl vetemjöl
1 äggvita
Sesamfrö, solroskärnor eller vallmofrön till garnering

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör runt tills jästen har löst upp sig. Lägg i honung och salt och blanda om. Häll ner mjölet lite i taget och arbeta i maskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Jäs degen i bunken i 60 minuter med en handduk över. Dela degen i 10 stycken bitar och rulla till runda bullar. Låt vila i 10 minuter. Gör ett hål i varje bulle genom att sticka ett finger genom degen och rulla runt. Lägg varje bulle på en plåt med bakplåtspapper på och låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt på en stor kastrull med vatten på spisen och koka upp. När bullarna har jäst färdigt och vattnet kokar lägger man ner några stycken åt gången och kokar 1 minut på varje sida. Ta upp och lägg på en handduk för att torka. Pensla med uppvispad äggvita och doppa i valfri garnering, tex sesamfrö eller solroskärnor. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar