tisdag 15 januari 2013

Piña Colada tårta

Den här tårtan är längtan efter solen, sommaren och värmen. 


Recept marängbottnar
4 st äggvitor
1 dl socker
1 tsk citronsaft
3 ½ dl riven kokos
1 ½ dl mandelmjöl
2 dl socker
100 gram Toblerone

Sätt ugnen på 150 grader. Rita upp två cirklar, 22 cm i diameter, på bakplåtspapper. Mixa kokos, mandelmjöl och 2 dl socker till ett pulver i en matberedare. Vispa äggvita, 1 dl socker och citronsaft till en fast maräng. Vänd ner kokosblandningen försiktigt och blanda väl. Spritsa eller bred ut marängen i cirklarna på bakplåtspapperet, men lämna ca 1 cm runt kanten då marängen flyter ut en aning. Grädda långt upp i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna. Smält Tobleronen försiktigt i mikron. Pensla bottnarna med den smälta Tobleronen och låt stelna.

Recept glasskräm
315 gram ananas
½ dl socker
5 st gelatinblad
200 gram kokosmjölk
6 äggulor
1 dl socker
1 dl vit rom
4 ½ dl grädde
Rostad kokos

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa ananasen med ½ dl socker till en puré. Passera purén genom en sil i en kastrull och tillsätt kokosmjölken. Koka upp och ta från plattan. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och tillsätt dem i ananasblandningen. Rör om tills gelatinbladen har smält. Tillsätt romen och ställ i kylen för att svalna. Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och pösigt och ställ åt sidan. Vispa grädden i en annan skål. Blanda äggvispet med grädden och blanda väl. Vänd sedan försiktigt ner den avsvalnade ananasblandningen med äggblandningen i 2-3 omgångar. 

Lägg en marängbotten med chokladsidan upp i en 22 cm springform. Häll hälften av glasskrämen över. Lägg den andra marängbotten på glasskrämen och tryck till en aning. Häll i resterande glasskräm och ställ i frysen minst 6 timmar för att stelna. Vid servering lägg på ananansbitar och rostad kokos. 

Receptet är ursprungligen från Jan Hedh´s bok "Tårtor", men jag har förenklat och lagt till en del. 

3 kommentarer: