fredag 18 januari 2013

Pizza

Nu är det fredagsmys... och hela Sverige äter eller ska äta Tacos. Men idag går vi mot strömmen och äter hemmagjord pizza. Den här pizzadegen är den godaste jag vet. Den blir så där tjock och knaprig i botten precis som panpizza.


Recept
50 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
4-5 dl vetemjöl
3 dl durumvetemjöl
Olivolja till plåten

Tomatsås
500 gram passerade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk oregano
salt och peppar

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, socker, olivolja och durumvetemjölet. Arbeta sedan in vetemjölet lite i taget, men spara lite till utbaket. Arbeta degen tills den är slät och smidig ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda under tiden tomatsåsen. Häll de passerade tomaterna i en bunke och pressa i vitlöken. Rör ner resterande kryddor och ställ åt sidan. Smörj en långpanna med lite olivolja. Häll upp degen på en mjölad bänk och arbeta till en smidig deg. Kavla ut degen en aning och flytta över den till långpannan och tryck sedan upp degen mot kanten. Bred ut tomatsåsen och din favoritfyllning, tex skinka, stekt bacon, salami, paprika, lök, oliver mm. Strö sedan på rikligt med din favoritost. Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills osten är gratinerad. Man kan också baka ut  runda pizzor. Dela degen i 2-4 bitar och kavla ut och fortsätt som ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar