onsdag 17 april 2013

Brytbröd

Detta brytbröd är perfekt att ha på buffébordet. Det är jättegott med smak av ost och örter, men man kan givetvis lägga i en massa annat gott också tex skinka, salami, oliver eller soltorkade tomater.

,

Recept till 2 bröd eller 1 stort
50 gram smör
3 dl vatten
2 dl mjölk
50 gram jäst
2 msk socker
2 tsk salt
ca 14 dl mjöl
Ägg till pensling
Pumpakärnor, solroskärnor och flingsalt till garnering

Fyllning
100 gram smör
3-4 dl riven lagrad ost
1 dl hackad rosmarin
1 dl hackad basilika

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vattnet och mjölken och värm till fingervarmt. Häll över jästen och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt socker och salt. Arbeta in mjölet  lite i taget till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta smidig. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på smör och strö över riven ost och hackade örter. Rulla ihop från långsidan till en rulle. Dela varje rulle i ca 15 bitar. Lägg bitarna glest i 2 cirklar på bakplåtspapperklädda plåtar. Man kan också göra ett enda sort bröd. Lägg då ut alla bitarna på en plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa övertäck i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på kärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar