lördag 27 april 2013

Rabarberkaka

Rabarbern har börjat titta fram i trädgården, men är långt ifrån klara för att plockas. Har man ingen egen rabarber eller inte har tålamod att vänta som jag kan man ju alltid köpa i affären. Den här kakan är jättegod som kaffekaka eller som efterrätt med vaniljglass och rabarberkompott.



Recept
75 gram smör
1 ½ dl råsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk

Fyllning
3-4 dl rabarber skurna i bitar
1 dl farinsocker
1 dl hackad mandel
1 tsk kanel
½ tsk ingefära

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med fyllningen. Skär rabarbern i tunna skivor. Hacka mandeln. Rör ihop rabarber, mandeln, socker, kanel och ingefära och ställ åt sidan. Rör smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ägget ett i taget. Blanda ihop mjölet med bakpulvret och rör ner det varvat med mjölken. Smöra och bröa en 20 cm i diameters form med löstagbar kant. Klicka i smeten och strö rabarberblandningen över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar