lördag 6 april 2013

Långpannebröd

Det här brödet är jätte gott och är dessutom perfekt att frysa in och sedan ta fram så många bitar man vill ha åt gången.



Recept
50 gram jäst
5 dl vatten
½ dl honung
2 tsk salt
1 dl solrosolja
2 dl linfrön
½ dl solroskärnor
5 dl dinkelfullkornsmjöl
7 dl vetemjöl
Solroskärnor att strö på brödet

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, honung och olja. Rör i frön och solroskärnor. Arbeta in dinkelfullkornsmjölet. Arbeta sedan in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig några minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Baka ut degen och kavla ut den så att den passar i långpannan. Lägg över den i långpannan och tryck ut den mot kanterna. Låt den jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Skåra upp degen i bitar. Pensla ytan med vatten och strö på solroskärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna. Dela sedan brödet i bitarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar