Det här brödet är jätte gott och är dessutom perfekt att frysa in och sedan ta fram så många bitar man vill ha åt gången.
Recept
50 gram jäst
5 dl vatten
½ dl honung
2 tsk salt
1 dl solrosolja
2 dl linfrön
½ dl solroskärnor
5 dl dinkelfullkornsmjöl
7 dl vetemjöl
Solroskärnor att strö på brödet
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, honung och olja. Rör i frön och solroskärnor. Arbeta in dinkelfullkornsmjölet. Arbeta sedan in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen smidig några minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Baka ut degen och kavla ut den så att den passar i långpannan. Lägg över den i långpannan och tryck ut den mot kanterna. Låt den jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Skåra upp degen i bitar. Pensla ytan med vatten och strö på solroskärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna. Dela sedan brödet i bitarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar