torsdag 18 april 2013

Sparrissoppa

Äntligen känns det att våren är på väg och därmed alla goda primörer. Den bästa tycker jag är sparrisen som man kan göra så mycket gott med. Här kommer recept på en god soppa. För att göra soppan lite lyxigare kan man servera färska räkor eller rökt lax till, men idag fick det bli budgetvarianten med kokt ägghalva till.


Recept till 4 personer
2 ägg
500 gram sparris
2 schalottenlökar
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
2 ½ dl mellangrädde
Salt, peppar och lite socker för smaksättning
Gräslök för garnering

Koka äggen hårdkokta. Ta bort den torra nedre biten på sparrisen. Skär av toppen och dela sedan resten av sparrisen i bitar. Hacka löken. Lägg smör i en kastrull och stek lök och sparris tills löken är mjuk. Häll på vin och låt det koka ihop några minuter. Häll på buljong och grädde och småkoka i ca 5 minuter. Häll över soppan i en mixer, men spara några sparristoppar för garnering. Mixa soppan slät. Häll tillbaka i kastrullen och smaksätt med salt, peppar och en gnutta socker. Servera med en ägghalva och några sparristoppar. Garnera med lite gräslök.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar