tisdag 8 oktober 2013

Nyponsoppa

Nu på hösten är det perfekt att plocka nypon och koka egen nyponsoppa. Det är ju supergott med varm nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.



Recept
Ca 1 liter färska nypon
2 liter vatten
1½ dl socker, eller efter behov
1½ msk potatismjöl + vatten

Skölj nyponen och skär av ändarna och dela dem på mitten. Lägg dem i en vid kastrull och fyll på med vattnet. Koka upp och låt småputtra med lock tills dem är mjuka, ca 20 minuter. Mixa nyponen i en mixer eller med en mixerstav. Sila nyponen i en finmaskig sil. Häll upp i en ren kastrull. Koka upp och häll i sockret lite i taget. Smaka av och tillsätt mer om det behövs. För tjockare konsistens red av med potatismjöl utblandat med vatten.

Mandelbiskvier
100 gram sötmandel
100 gram + 100 gram socker
55 gram äggvita (ca 2 st)
1/2 tsk kardemumma

Sätt ugnen på 180 grader. Skålla och skala mandeln. Lägg mandeln i en matberedare tillsammans med 100 gram socker och mixa till en slät massa. Lägg massan i en skål och tillsätt resterande socker, kardemumma och äggvita och blanda till en klumpfri massa. Fyll massan i en spritspåse med en slät tyll och spritsa ut små biskvier på en ugnsplåt med bakplåtspapper på eller klicka ut små biskvier med två teskedar. Baka biskvierna i ugnen i ca 10 -12 minuter eller tills dem är gyllenbruna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar