torsdag 3 oktober 2013

Räksoppa

Vi har fullkomligt frossat i skaldjur den sista veckan. Så underbart gott. Och varför inte spara skalen och laga en god fond till en räksoppa.





Recept till 4 personer
Ca 500 gram räkskal
1 gul lök
1 stor vitlök eller 2 små
½ fänkål
2 st morötter
1 msk tomatpuré
5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 msk cognac eller efter behag
Cayennepeppar och salt efter behag

Skala lök och vitlök och finhacka dem. Skala morötter och skär i bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar. Häll vattnet i en kastrull och lägg i fiskbuljongtärningen och koka upp. Lägg räkskal i en vid kastrull och fräs i olja i några minuter under omrörning. Tillsätt lök, vitlök, morötter, fänkål och tomatpurén. Fräs ytterligare någon minut. Häll i buljongen och vinet. Låt puttra ca 10 minuter. Sila av och häll räkspadet i en ren kastrull. Häll i grädden och låt soppan sjuda i ca 10 minuter. Häll i cognacen. Smaka av med cayennepeppar och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar