måndag 5 november 2012

Kanel och äppelkrans

Det här receptet kommer från Leila Lindholms bok "A pice of cake" och är nästan den perfekta bulldegen. Men jag har ett annat recept som är mitt favoritrecept på bullar, men det kommer vid ett annat tillfälle. Håll till godo med denna goda krans så länge.
 
 
Recept till 2 kransar eller 1 krans och 10-12 bullar
50 gram jäst
3 dl mjölk
1 msk kardemumma
1 ½ dl socker
½ tsk salt
150 gram mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en degbunke. Häll mjölk och kardemumma i en kastrull och värm tills fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken över jästen och lös upp och blanda väl. Dela smöret i bitar och lägg det i mjölken tillsammans med socker, salt och ägg. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 45-60 minuter.
 
Fyllning
200 gram mjukt smör
1 dl råsocker eller vanligt socker
1 msk kanel
200 gram mandelmassa
2-3 äpplen, skalade och rivna
 
Smörj kakformar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan och blanda det med smör, socker och kanel till en krämig fyllning.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangulär, ca ½ cm tjock. Bred på fyllning och rivet äpple. Rulla ihop degen till en rulle och lägg i kakformen. Klipp sneda snitt i kransen med några cm mellanrum och vik ut åt var sitt håll. Jäs kransarna i ca 1 timma under bakduk. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar