torsdag 29 november 2012

Skurna pepparkakor

Det börjar närma sig första advent och detta blir det första julbaket i år. Den här degen ska vila i kylen över natten så planera i god tid. I gengäld kan du göra dubbel sats för degen kan ligga i kylen i en vecka.



Recept till ca 35-40 stycken

100 gram smör
1 dl socker
½ dl ljus sirap
2 ½ - 3 dl vetemjöl, börja med den mindre mängden
½ tsk bikarbonat
1 tsk malen ingerfära
1 tsk malen kanel
½ tsk malen nejlika
100 gram hel skållad mandel

Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel, nejlika och ingerfära. . Hacka mandeln i små bitar. Rör ner mjölblandningen och mandalrna i smeten och blanda ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om degen känns kletig. Forma degen till en rulle som mäter ca 2 ½ cm tjock. Vira in rullen i plastfolie och lägg i kylen över natten.
Nästa dag:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 2 plåtar och lägg på bakplåtspapper. Ta fram degrullen ur kylen och ta av plasten. Skär rullen i tunna skivor med en vass kniv och lägg dem på plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar