söndag 11 november 2012

Mårten gås

På pappas vis med Österrikisk knödel, fylld kalkon, rödvinssås och rödkål. Men finalen blev dock mer traditionell med äppelpaj och vaniljsås.


 
 
 
Österrikisk Knödel
 
1 stor paket Formfranska
150 gram smör
2 ägg
5-6 msk mannagryn
5-6 msk mjöl
3-4 dl mjölk
Salt efter smak
 
Tärna formfranskan och lägg i en bunke. Smält smöret och häll över brödet. Blanda i ägg, mjöl, mannagryn och salt och rör ihop. Häll i mjölk tills en lös konsistens. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Rulla bollar ca 100-120 gram stora och lägg i det kokande vattnet. Bollarna ska flyta upp och sedan koka i ca 15 minuter. Ta upp och låt svalna. Vid servering dela dem på mitten och värm i 100 graders ugn. 
 
 
 
Recept Äppelpaj
 
Botten
125 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 äggula
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till botten och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform som är ca 24 cm i diameter och ställ in i kylen för att vila.
 
Mandelmassafyllning
190 gram mandelmassa
1 tsk kardemumma
80 gram smör
2 ägg
 
Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Blanda i det rumsvarma smöret och kardemumman och rör till en jämn smet. Rör i ett ägg i taget och blanda väl.
 
Äppelfyllning
4-5 äpplen
25 gram smör
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
1 dl hackade hasselnötter
½ dl socker
2 msk honung
 
Skala och skär äpplena i bitar. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i äpplen, kardemumma, kanel, socker, honung och hackade hasselnötter. Stek på låg värme tills allt är blandat.
 
Crunch
50 gram smör
1½ dl mjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
½ dl socker
 
Blanda ihop alla ingredienser till en smulig massa.
 
Ta ut pajbotten från kylen och häll i mandelmassafyllningen jämnt över
botten. Lägg i äppelbandningen och sist crunchen. Sätt in i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Servera med vaniljsås.
 
Vaniljsås
8 äggulor
2 dl socker
1 vaniljstång
4 dl grädde
4 dl mjölk
25 gram smör
 
Blanda äggulor och socker i en bunke. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i mjölk och gräddblandningen och koka upp. Ta ur vaniljstången och häll mjölk och gräddblandningen över äggen och blanda om. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och koka upp försiktigt under omrörning. Ta bort från plattan när blandningen börjar tjockna. Rör i smöret och låt svalna.
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar